Keuken IDEEËN

WELKE STIJL KRIJGT JOUW KEUKEN?

Zoek je ideeën voor de keukeninrichting? Bedenk eerst welke keukenstijl je wilt. De verschillende keukenstijlen overlappen elkaar vaak. De ideeën voor keukeninrichting die je opdoet in een nostalgische keuken, kun je bijvoorbeeld heel goed gebruiken in een landelijke keuken. In de diverse keukenstijlen kun je drie hoofdgroepen onderscheiden:

 

DE MODERNE KEUKEN

 

De moderne keuken kenmerkt zich qua inrichting door strakke lijnen, een gladde afwerking en geavanceerde apparatuur. Als je een moderne keuken gaat inrichten, denk je in ieder geval aan: een kookeiland, greeploze fronten en een design kraan. De moderne keuken inrichten betekent werken met materialen als hout, steen, glas of hoogwaardig kunststof. Ideeën voor de moderne keukeninrichting zijn moderne keukenapparatuur van de beste merken en sprekende en opvallende kleuren zoals wit, blauw, grijs, zwart en rood.

DE LANDELIJKE KEUKEN

 

Bij het inrichten van een landelijke keuken gaat het vooral om de sfeer van het thuisgevoel. De landelijke keuken is vooral knus en gezellig. Bij de inrichting van de landelijke keuken worden vooral natuurlijke materialen gebruikt. Ideeën voor de landelijke keuken zijn: veel pure, natuurlijke materialen zoals houten of stenen vloeren, gebruik van zogenaamde kaderdeuren die men vroeger veel tegenkwam op boerderijen, een vrijstaand fornuis en een grote stenen spoelbak.

 

DE TIJDLOZE KEUKEN

 

Een tijdloze keuken ben je niet na een jaar of wat zat; een dergelijke keuken gaat vele jaren mee zonder dat deze uit de tijd raakt. Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.


KOSTPRIJS VAN EEN  KEUKEN 

Aangezien elke ruimte anders is en prijzen sterk variëren naargelang de gekozen materialen is het erg moeilijk richtprijzen mee te geven. Kwalitatieve module-keukens van gemiddeld formaat beginnen vanaf 8.000 euro en kunnen oplopen tot wel 20.000 euro. Voor een maatwerk keuken moet je zeker rekenen op een kostprijs vanaf 10.000 euro. De prijzen kunnen net zo hoog oplopen als je portefeuille het toelaat.


Module of maat keuken

OPTIE 1: BEPERKINGEN VAN EEN MODULE KEUKEN

Als je specifieke wensen hebt die afwijken van de verkrijgbare modules zal je compromissen moeten sluiten. Sluitstukken zijn vaak onvermijdelijk en ook op gebied van kleuren, materialen en formaten zijn er beperkingen. Levert de verkoper niet wat je zoekt, kan je steeds langsgaan bij keukenwinkels die werken met andere leveranciers of op zoek gaan naar een keukenbouwer die keukens op maat maakt.

De kwaliteit en mogelijkheden van module-keukens variëren sterk naargelang de leverancier. Vergelijk dus geen appelen met peren. Vraag steeds na uit welke materialen de keukenkasten bestaan, welk type beslag er gebruikt wordt en hoe de kasten afgewerkt zijn. Vaak zijn het kleine details die een wereld van verschil maken op gebied van gebruiksgemak en degelijkheid. Kijk dus niet alleen naar de prijs als bepalende factor wanneer je een keuken gaat kopen.

OPTIE 2: KEUKENS OP MAAT

Wanneer je kiest voor een keuken op maat heb je complete vrijheid wat betreft uitzicht, opbouw, kleuren en materialen. De reden waarom mensen kiezen voor maatwerk zijn erg divers gaande van praktische overwegingen tot esthetische perfectie. Enkele voorbeelden wanneer maatwerk aan de orde kan zijn:

  • Een onzichtbare deur die ingewerkt zit in de kastenwand.
  • Kasten die afwijken van de standaarddiepte ( 60 centimeter)
  • Kasten die doorlopen tot het plafond en/of de grond.
  • Specifieke eisen omtrent de breedte van kasten.
  • Lichamelijke klachten en handicappen.
  • Werken rondom architecturale obstakels.
  • Identieke kasten laten maken die terugkomen in de woonkamer of het bureau
  • Eenheid creëren met de rest van het interieur.

kies je style